4.84.84.84.84.8

Köttgryta med selleri och parmesancrème blir bara godare om den lagas dagen innan den ska serveras.

För 6-8 personer:

Ingredienser

1,5 kilo nötkött, t ex märgpipa
2 + 1 msk smör
2 + 1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
400 g rotselleri
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk strösocker
0,5 + 0,25 kruka, timjan
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk soja, kinesisk
300 g haricots verts, frysta

Parmesancrème:

3 dl lätt crème fraiche
1,5 dl parmesanost, riven
0,25 kruka timjan, hackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

bröd

30 minuter + 2 timmar koktid

Köttgryta med selleri och parmesancrème – gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i ca 3 x 3 cm stora ­bitar. Bryn det i omgångar i 2 msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Krydda med 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
  2. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek selleri, lök och vitlök i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och socker. Lägg nästan allt fräs i grytan, spara lite till garnering.
  3. Hacka 1/2 kruka timjan och blanda ner i grytan. Häll över vin, vatten och soja . Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar. Blanda ner haricots verts i grytan och låt koka ytterligare ca 5 min.
  4. Parmesancrème: Blanda crème fraiche, parmesan och timjan. Krydda med salt och peppar.
  5. Hacka 1/4 kruka timjan och blanda med det ­sparade sellerifräset. Strö över grytan. Servera med parmesancrème och bröd.