00000

Köttgryta med risoni kan också lagas med grytbitar av lammstek, då är koktiden ca 1 timme.

För 20 personer på buffé:

Ingredienser

3 kilo högrev, benfri
6 gula lökar
10 vitlöksklyftor
2 msk olivolja, + 2 msk + 1/2 dl
2 msk salt
2 tsk svartpeppar, nymald
6 burkar tomater, hela (à 400 g)
1,5 liter vatten
1 flaska vitt vin, torrt (75 cl)
8 köttbuljongtärningar
1 kilo morötter
1 stjälkselleristånd
500 g risoni
1 dl rosmarin, hackad

Tillbehör:

örtrullebröd, se recept

3 timmar

Köttgryta med risoni – gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttet i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet undan för undan i en gryta. Stek löken i 2 msk olja och lägg över den i grytan. Tillsätt tomater, vatten, vin och buljongtärningar.
  2. Skala och skär morötterna i små tärningar. Ansa och fintärna sellerin. Fräs morötter och selleri i ½ dl olja i en stekpanna. Lägg hälften av fräset i grytan. Låt småkoka under lock tills köttet är mört, ­1 ½–2 timmar.
  3. Blanda ner det sparade grönsaksfräset och risonin i grytan och sjud utan lock ca 15 min. Rör då och då så att inte risonin fastnar i bottnen. Blanda ner rosmarin i ­grytan och servera med bröd.