Köttgryta med risoni

Köttgryta med risoni kan också lagas med grytbitar av lammstek, då är koktiden ca 1 timme.
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 kg högrev - benfri
  • 6 gula lökar
  • 10 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja - + 2 msk + 1/2 dl
  • 2 msk salt
  • 2 tsk svartpeppar - nymald
  • 6 burkar tomater - hela (à 400 g)
  • 1,5 l vatten
  • 1 flaska vitt vin - torrt (75 cl)
  • 8 tärningar köttbuljong
  • 1 kg morötter
  • 1 stjälkselleristånd
  • 500 g risoni (barilla)
  • 1 dl rosmarin - hackad

Tillbehör

  • örtrullebröd - se recept

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttet i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet undan för undan i en gryta. Stek löken i 2 msk olja och lägg över den i grytan. Tillsätt tomater, vatten, vin och buljongtärningar.

  2. Skala och skär morötterna i små tärningar. Ansa och fintärna sellerin. Fräs morötter och selleri i ½ dl olja i en stekpanna. Lägg hälften av fräset i grytan. Låt småkoka under lock tills köttet är mört, ­1 ½–2 timmar.

  3. Blanda ner det sparade grönsaksfräset och risonin i grytan och sjud utan lock ca 15 min. Rör då och då så att inte risonin fastnar i bottnen. Blanda ner rosmarin i ­grytan och servera med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!