Köttfärssås, thai
Köttfärssås som verkligen är snabblagad. Äggnudlar eller jasminris passar bra till.
Rätten kryddas med thaibasilika eller koriander som är typiska thailändska örtkryddor. Currypastan hittar du på asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker. Finns inte den kan man ersätta med röd thaicurrypasta.
Ingredienser
- 1 gul lök - stor
- 2 msk massaman curry pasta - (Santa Maria)
- 1 msk rapsolja
- 400 g nötfärs - eller mager fläskfärs
- 4 dl kokosmjölk
- 1 röd chili - t ex spansk peppar
- 2 tsk chilipasta - eller sambal oelek
- 2 tsk fisksås - asiatisk
- 1 tsk strösocker
- 10 blad thaibasilika - eller koriander
Tillbehör
- äggnudlar
Gör så här
-
Skala och skär löken i bitar. Fräs lök och currypasta i olja 2–3 min. Blanda ner färsen och bryn den lätt. Häll i kokosmjölken.
-
Kärna ur och strimla chilin och tillsätt den samt chilipasta, salt och socker. Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 min.
-
Blanda ner thaibasilika strax före servering. Servera med äggnudlar.