Köttfärssås, thai

Köttfärssås som verkligen är snabblagad. Äggnudlar eller jasminris passar bra till. Rätten kryddas med thaibasilika eller koriander som är typiska thailändska örtkryddor. Currypastan hittar du på asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker. Finns inte den kan man ersätta med röd thaicurrypasta.
Peter Johansson
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 gul lök - stor
  • 2 msk massaman curry pasta - (Santa Maria)
  • 1 msk rapsolja
  • 400 g nötfärs - eller mager fläskfärs
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 tsk chilipasta - eller sambal oelek
  • 2 tsk fisksås - asiatisk
  • 1 tsk strösocker
  • 10 blad thaibasilika - eller koriander

Tillbehör

  • äggnudlar

Gör så här

  1. Skala och skär löken i bitar. Fräs lök och currypasta i olja 2–3 min. Blanda ner färsen och bryn den lätt. Häll i kokosmjölken.

  2. Kärna ur och strimla chilin och tillsätt den samt chilipasta, salt och socker. Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 min.

  3. Blanda ner thaibasilika strax före servering. Servera med  äggnudlar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!