00000

Fantastiskt god köttfärspaj med aubergine, cayennepeppar och vitlök. Kan inte bli fel!

För 2 person(er)

Ingredienser

0,33 pajdeg, (se nedan)

Fyllning

1 aubergine, ca 250 g
1 msk olivolja
200 g nötfärs
0,5 gul lök, ca 50 g
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm cayennepeppar
10 basilikablad
3 ägg
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Det här behövs till 3 pajers deg

4 dl vetemjöl, 240 g
125 g smör, eller margarin
4 msk vatten
tre pajers deg, tre råvaror, till pajerna gör man en gemensam deg. Delar den i tre delar, använder en del och fryser de två andra till kyckling- och laxpaj.

Köttfärspaj

1. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut pajdegen och klä en kvadratisk form, ca 16×16 cm.
2. Skiva aubergine på längden i centimetertjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper på plåt, pensla med olja och sätt mitt i ugnen ca 10 minuter.
3. Fräs färs, finhackad lök och pressad vitlök i olja. Smula färsen med gaffel och krydda med salt och cayenne. Lägg blandningen i pajformen.
4. Täck färsen med basilikabladen och ovanpå dem auberginen.
5. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor och häll över färsen.
6. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Servera sallad till.

TRE PAJERS DEG, TRE RÅVAROR

Gör så här:
1. Lägg mjöl och smör i en matberedare och kör till smulig massa.
2. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop degen.
3. Låt vila 30 min. Dela i tre delar, frys in två av dem.

Fler recept med: Köttfärs, Matpaj