3.93.93.93.93.9

Recept på köttfärspaj i långpanna som passar att laga för många. Pajdeg och färsröra kan stå färdiga var för sig. Grädda din köttfärspaj strax före servering – jättegott!

För 12 personer

Ingredienser

6 dl vetemjöl, (300 g)
2 dl grahamsmjöl
250 g smör
3 msk vatten

Fyllning:

3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
800 g lammfärs, eller nötfärs
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
2 förpackningar tomater, krossade (à 500g)
0,5 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200 g fetaost
1 burk kalamataoliver, utan kärnor(290 g)
250 g körsbärstomater
4 dl ost, riven

Tillbehör:

sallad
matyoghurt, vitlökskryddad

Garnering:

oregano, färsk

30 minuter + 15 min i ugn

Köttfärspaj i långpanna – gör så här:

  1. Hacka samman de båda mjölsorterna och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt pannan stå i kylen ca 30 min.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan ca 5 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
  4. Tillsätt tomatkross och  puré och smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock ca 15 min. Krydda med oregano.
  5. Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av.
  6. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet och stick i fetaost, oliver och halverade tomater. Strö över osten.
  7. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills pajen fått fin färg. Garnera med oregano.
  8. Servera med en stor skål sallad och gärna en klick vitlökskryddad yoghurt.

Recept på pajdeg – till matpaj

 

  • 125 g smör, kylskåpskallt.
  • 1 nypa salt.
  • 3 dl vetemjöl.
  • 1 äggula.

1–2 msk vatten, iskallt.

LÄS MER: Pizzadeg – enkelt och gott grundrecept

Recept på äggstanning

  • 3 dl mjölk.
  • 1 dl vispgrädde.
  • 6 ägg.
  • 1,5 tsk salt.
  • 1 krm svartpeppar.
Fler recept med: Matpaj