Köttfärspaj med aubergine och fetaost

Servera pajen med en sallad på tomater, finstrimlad salladslök och en dressing på olivolja, rödvinsvinäger och lite dijonsenap.

Köttfärspaj med aubergine och fetaost – gör så här:

  1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i pajformen och nagga botten. Ställ den i kylen minst 30 min.
  2. Skala auberginen och skär den i skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 30 min så att vattnet dras ur.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek utan att det tar färg ca 1 min.
  4. Öka värmen och finfördela ner köttfärsen i lökblandningen. Krydda med sambal oelek och salt. Låt alltsammans fräsa ca 5 min. Blanda ner finhackad mynta och låt det sedan svalna.
  5. Skölj snabbt aubergineskivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp 1/2 msk olja i en stekpanna och stek skivorna ca 1/2 min på varje sida.
  6. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175°.
  7. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten på pajformen. Tärna fetaosten och blanda ner drygt hälften av den i köttfärsblandningen. Blanda även ner äggen och bred ut allt i pajformen ovanpå auberginen. Lägg resten av auberginen samt fetaosten ovanpå och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
  8. Servera pajen ljummen, garnerad med färsk mynta, tillsammans med en tomatsallad.

Recept från