4.54.54.54.54.5

Köttfärslimpa är en god klassiker som alltid går hem. Köttfärslimpa med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och grönsaker är ett läckert middagstips. Och varför inte prova med bacon? Rökigt, krispigt och gott.

För 4 personer

Ingredienser

Köttfärslimpa

500 g nötfärs
0,75 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 msk gul lök skalad och riven
2 krm svartpeppar nymald

Sås

2 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vatten
1 tärning buljong mörk os- eller köttbuljong
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 tsk lingonsylt

Tillbehör

potatis
kokt grönsaker t ex morötter, bönor, blomkål eller ärter
lingonsylt

Recept: Köttfärslimpa i ugn

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 min.
  3. Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet.
  4. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Lägg på fat och sätt in i ugnen.
  5. Sänk värmen till 175°. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.
  6. Sås: Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull.
  7. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja.
  8. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.

Vad passar till köttfärslimpa?

Det är perfekt att servera din köttfärslimpa tillsammans med: sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt (som du enkelt och snabbt gör själv – här är receptet!)

Köttfarslimpa med gräddsås och gröna ärtor.

 

Att dricka till köttfärslimpa

Köttfärslimpa gör sig bra tillsammans med ett fruktigt rödvin med bra struktur och längd i eftersmaken. Därför tipsar vi om: Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2013, Australien. Eller ett liknande vin på druvan shiraz.

Köttfärslimpa med bacon

En populär twist på det traditionella köttfärslimpa-receptet är att addera bacon. Det ger sälta, en lätt rökig ton och ett härligt krisp. Och rent praktiskt går det till som så att du lindar in din köttfärslimpa i bacon innan du ställer in den i ugnen.

Till ovanstående recept rekommenderar vi att du använder två paket bacon, och lindar in om lott för bästa resultat.

Köttfärslimpa inlindad i bacon

Med fyllning – fetaost och örter

Egentligen är det bara din egen smak som sätter gränser för vad som kan åka ner i smeten till din köttfärslimpa. Men det finns vissa råvaror som är mer populära än andra, som fetaost och örter. Så varför inte prova? Smula ner ett paket fetaost i smeten innan du lägger ner den i formen, eller klipp ner lite färsk persilja eller basilika. Så kommer din köttfärslimpa andas medelhavet – och smaka otroligt gott!

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Husmanskost, Nötkött