Köttfärslimpa med svamp och prästost

Recept på köttfärslimpa med svamp och prästost. Med inrullad fyllning blir limpan extra snygg att skära upp.

För 4 personer

Ingredienser

500 g nötfärs
150 g svamp blandad, t ex kantareller och champinjoner
1 msk smör
1 tsk salt
2 msk dijonsenap
75 g lufttorkad skinka skivad
1 dl prästost riven

Grönsaker:

250 g kålrot
2 röda paprikor
1 msk smör
300 g romanesco- eller broccolibuketter frysta
1 tsk salt

Timjansky:

3 dl vatten
0,5 dl rött vin
3 msk kalvfond konc
1 msk ljus sirap
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk timjan finhackad

20 minuter + 25 minuter i ugn

Köttfärslimpa med svamp och prästost – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka svampen och stek den i smör tills den fått gyllenbrun färg. 
  2. Platta ut färsen till en rektangel, ca 25 x 30 cm, på ett bakplåtspapper. Krydda med salt. Bred senapen över hela plattan. Lägg på skinka, svamp och riven ost. Rulla ihop köttfärslimpan på längden som en rulltårta, tryck ihop den ordentligt i skarven. 
  3. Lägg över rullen, utan papper, i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. 
  4. Grönsaker: Skala och skär -kålroten i bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek kålroten i smör tills den mjuknat och fått fin färg. Blanda ner paprika och romanesco och stek ytterligare ca 5 min. Krydda med salt.
  5. Sky: Koka ihop vatten, vin, kalvfond och sirap tills ca 2 1/2 dl återstår. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Blanda i timjanen precis före servering.  
  6. Låt köttfärslimpan svalna innan den skärs i skivor och serveras med grönsaker och timjansky. 

Av Anna Stegs

Fler recept med: Husmanskost, Köttfärs, Övrigt