00000

Köttfärslimpa med surkål - tvättäkta husmanskost, perfekt i matlådan.  

För 4 personer:

Ingredienser

500 g nötfärs
1 gul lök
2 potatisar, kokta
1 ägg
1 msk senap
1 msk timjan
salt, nymald svartpeppar

Sås:

1 gul lök, liten
1 msk smör
2 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
1 dl lätt crème fraiche

Tillbehör:

500 g surkål
2 dl lingonsylt
200 g rågbröd

30 minuter

Köttfärslimpa med surkål – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Lägg köttfärsen i en skål och blanda med lök, riven kokt potatis, ägg, senap, timjan, 2 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar.
    Forma färsen till en avlång limpa och lägg den i en smord liten långpanna. Stek mitt i ugnen ca 15 min.
  2. Fördela surkålen runt om köttfärslimpan och stek ytterligare
    ca 10 min.
  3. Sås: Skala och finhacka löken. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna. Fräs löken ca 1 minut. Tillsätt vatten, buljongtärning och crème fraiche. Låt det sjuda ca 5 min utan lock, tills såsen tjocknat något.
  4. Servera köttfärslimpan med surkål, sås, lingonsylt och bröd.

Recept av Charlotte Jenkinson