20 min + 25 min i ugnen
Köttfärslimpa i ugn – gör så här:
- Skär potatisen i mindre bitar. Ansa och halvera brysselkålen. Lägg potatis och kål på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och strö på 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
- Blanda 3 msk ströbröd och 1 dl vatten. Låt stå ca 5 min. Tillsätt färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka hälften av timjanen och blanda i färsen. Forma den till en smal, avlång limpa.
- Ta ut plåten och lägg köttfärslimpan bredvid potatisblandingen. Tillaga ytterligare ca 15 min.
- Sås: Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Tillsätt lingonen. Häll på grädde och vatten och tillsätt 2 msk soja, 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt koka utan lock ca 1 minut. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt koka ca 1 minut.
- Skär köttfärslimpan i skivor och servera med potatis, kål och lingongräddsås. Garnera med den sparade timjanen och lingon.
Tips! Använder du kinesisk och inte japansk soja till såsen räcker det med 1 msk. Den kinesiska är mycket saltare än den japanska.
Varianter på köttfärslimpa:
- Köttfärslimpa utan ägg. Vill du laga din köttfärslimpa utan ägg, testa det här goda receptet på köttfärslimpa utan ägg – med trattkantareller och äppellingon.
- Köttfärslimpa utan ströbröd. Här hittar du ett kanonrecept utan ströbröd – köttfärslimpa med potatisstomp, libbsticka och örtsky.
- Köttfärslimpa med fyllning. Goda fyllningar är ett enkelt sätt att variera köttfärslimpan – här hittar du en smakrik fyllning på oliv, soltorkad tomat och basilika.
- Köttfärslimpa med löksoppa. För en rostad smak på köttfärslimpan kan du addera lite löksoppa-pulver, kolla in receptet här.
- Köttfärslimpa med fetaost. Salt fetaost passar utmärkt till köttfärslimpa – här hittar du ett läckert recept med kapris och rödbetor.
- Köttfärslimpa med klyftpotatis. Potatis i ugn är riktigt gott till köttfärslimpa! Här hittar du ett kanonrecept på frasig klyftpotatis med timjan gjord på bakpotatis.