Saftig köttfärslimpa i ugn

4.14.14.14.14.1

Recept på saftig köttfärslimpa i ugn. Köttfärslimpa är enkelt att tillaga och kan serveras på många sätt, exempelvis inlindad i bacon, fylld med fetaost och utan ägg och ströbröd.

För 4 personer

Ingredienser

500 g nötfärs
800 g potatis
300 g brysselkål
1 ägg
1 kruka timjan

Sås

2 msk strösocker
1 dl lingon
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vatten
1 msk Maizena majsstärkelse
rapsolja, ströbröd, soja (helst japansk), salt, nymald svart-peppar

Garnering

1/2 dl lingon

20 min + 25 min i ugnen

Köttfärslimpa i ugn – gör så här:

  1. Skär potatisen i mindre bitar. Ansa och halvera brysselkålen. Lägg potatis och kål på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och strö på 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  2. Blanda 3 msk ströbröd och 1 dl vatten. Låt stå ca 5 min. Tillsätt färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka hälften av timjanen och blanda i färsen. Forma den till en smal, avlång limpa.
  3. Ta ut plåten och lägg köttfärslimpan bredvid potatisblandingen. Tillaga ytterligare ca 15 min.
  4. Sås: Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Tillsätt lingonen. Häll på grädde och vatten och tillsätt 2 msk soja, 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt koka utan lock ca 1 minut. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt koka ca 1 minut.
  5. Skär köttfärslimpan i skivor och servera med potatis, kål och lingongräddsås. Garnera med den sparade timjanen och lingon.

Tips! Använder du kinesisk och inte japansk soja till såsen räcker det med 1 msk. Den kinesiska är mycket saltare än den japanska.

 

Varianter på köttfärslimpa: