Köttfärsgryta med bönor

Köttfärsgryta med bönor passar både till vardag och fest. Om du har köttfärssås över ­passar den bra att dryga ut med massor av tomater, lite extra ­bönor och nystekta kantareller.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g tomater - i olika färger
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 burkar bönor - blandade kokta (à 400 g)
  • 150 g kantareller - förvällda
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald
  • flingsalt

Garnering

  • 0,5 kruka timjan

Tillbehör

  • 100 g bröd - gärna ljust surdegsbröd
  • 200 g sallad - blandad

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och ­vitlök. Stek i 1 msk olja ca 2 min. Tillsätt färs och 1 tsk salt och stek ca 5 min.

  2. Skär tomaterna i grova bitar. Blanda ner hälften av dem och tomatpuré i färsen. Häll på 2 dl vatten. Låt koka utan lock ca 5 min.

  3. Skölj bönorna i kallt vatten och rör ner dem i färsen. Låt koka ca 2 min.

  4. Skär brödet i bitar och stek det i 1 msk olja med 1 tsk flingsalt ca 2 min.

  5. Ansa och stek kantarellerna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.

  6. Lägg resten av tomaterna på köttfärsgrytan. Strö på 1 krm salt. Toppa med kantareller och repad timjan. Servera med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!