3.83.83.83.83.8

Köttfärsgryta med bönor passar både till vardag och fest. Om du har köttfärssås över ­passar den bra att dryga ut med massor av tomater, lite extra ­bönor och nystekta kantareller.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g tomater, i olika färger
0,5 dl tomatpuré
2 burkar bönor, blandade kokta (à 400 g)
150 g kantareller, förvällda
olivolja, salt, nymald svart­peppar, flingsalt

Garnering:

0,5 kruka timjan

Tillbehör:

100 g bröd, gärna ljust surdegsbröd
200 g blandad sallad

25 minuter

Köttfärsgryta med bönor – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och ­vitlök. Stek i 1 msk olja ca 2 min. Tillsätt färs och 1 tsk salt och stek ca 5 min.
  2. Skär tomaterna i grova bitar. Blanda ner hälften av dem och tomatpuré i färsen. Häll på 2 dl vatten. Låt koka utan lock ca 5 min.
  3. Skölj bönorna i kallt vatten och rör ner dem i färsen. Låt koka ca 2 min.
  4. Skär brödet i bitar och stek det i 1 msk olja med 1 tsk flingsalt ca 2 min.
  5. Ansa och stek kantarellerna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.
  6. Lägg resten av tomaterna på köttfärsgrytan. Strö på 1 krm salt. Toppa med kantareller och repad timjan. Servera med bröd.