Köttfärsbollar (Kebbe trabolsieh)

00000

Kebbe trabolsieh Gott hölje av knaprigt friterad bulgur med en saftig köttfärsfyllning. Bollarna kan frysas och friteras utan upptining när de ska serveras.

För 10 person(er)

Ingredienser

Fyllning:

2 gula lökar
25 g pinjenötter
2 msk smör
250 g nötfärs
2 krm kanel, mald
2 krm kryddpeppar, mald
1 tsk salt

Bulgurhöljet:

200 g bulgur, finkrossad
0,25 gul lök
300 g nötfärs
2 krm kryddpeppar
2 krm kanel, mald
1,25 tsk salt

Till fritering:

1 l raps- eller matolja

1. Fyllning: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna och stek pinjenötterna i smör. Lägg i löken och stek gyllenbrunt. Lägg i färsen, stek den smulig och krydda. Låt kallna.
2. Bulgurhölje: Skölj bulgur och låt dra i kallt vatten ca 30 min, sila av vattnet.
3. Finhacka lök. Blanda bulgur, lök, nötfärs och kryddor.
Kör i matberedare till en jämn smet.
4. Dela upp degen i runda bollar stora som golfbollar (ca 20-30 g). Forma med hjälp av pekfingret till en avlång ”mössa”. Fyll väl med ca 2 msk av köttfyllningen, nyp ihop till en citronformad boll.
– Hit kan förberedas och frysas –
5. Hetta upp oljan i en kastrull till ca 180°. Fritera några bollar i taget 3-5 min. Servera direkt på fat garnerat med sallad och tomat.