22222

Köttbullar på nytt sätt! Köttbullegratäng med tomat är en rätt där man på ett gott sätt får användning av bröd som blivit lite torrt.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g nötfärs, eller blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 burkar hela småtomater, (à 400 g)
1 kalvbuljongtärning
150 g surdegsbröd
100 g ost, riven, 17%
300 g haricots verts
rapsolja, salt, nymald svartpeppar

10 minuter + 20 minuter i ugn

Köttbullegratäng med tomat – gör så här:

  1. Blanda färsen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala och pressa i vitlöken. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i 1 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt tomater och 2 dl vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 3 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Forma små köttbullar av färsen och lägg ner dem i den sjudande tomatsåsen. Låt dem sjuda i såsen ca 2 min. Häll över alltihop i en ugnssäker form. Tärna brödet och strö det ovanpå. Toppa med riven ost. ­Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med ­nykokta haricots verts.

Recept av Charlotte Jenkinson