Köttbullegratäng med tomat

Köttbullar på nytt sätt! Köttbullegratäng med tomat är en rätt där man på ett gott sätt får användning av bröd som blivit lite torrt.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g nötfärs - eller blandfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 2 burkar småtomater - hela (à 400 g)
  • 1 tärning kalvbuljong
  • 150 g surdegsbröd
  • 100 g ost - riven, 17%
  • 300 g haricots verts
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Blanda färsen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala och pressa i vitlöken. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i 1 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt tomater och 2 dl vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 3 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Forma små köttbullar av färsen och lägg ner dem i den sjudande tomatsåsen. Låt dem sjuda i såsen ca 2 min. Häll över alltihop i en ugnssäker form. Tärna brödet och strö det ovanpå. Toppa med riven ost. ­Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med ­nykokta haricots verts.

Recept av Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!