00000

Recept på klassiskt goda köttbullar från Allt om Mat.

För 1 sats (120 st)

Ingredienser

1 kilo nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl visprädde
1 dl mjölk
2 gula lökar
50 g smör + 50 g
1 msk farinsocker
1 msk salt
2 ägg
0,5 tsk kryddpeppar mald
0,5 tsk kanel mald
1 msk salt
1 tsk svartpeppar nymald

Klassiska köttbullar – gör så här:

40 min, till ca 120 köttbullar

  1. Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt svälla ca 10 minuter.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den i 50 g smör tills den fått fin färg. Tillsätt farinsockret och låt det smälta in i löken. Låt löken kallna.
  3. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök, ägg, kryddor, salt och peppar. Forma färsen till runda köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.
  4. Stek köttbullarna runt om i omgångar i 50 g smör i en stekpanna ca 5 min.

 

Köttbullar i ugn?

Om du har rullat väldigt många köttbullar, och vill spara tid, kan du även steka köttbullarna i ugnen. Lägg dem då i smord långpanna eller en plåt med bakplåtspapper. Stek dem gyllenbruna, mitt i ugnen, på 250 grader, 8-10 minuter.

 

Tips! Så ”rullar” du köttbullarna snabbt

Sofia Löfstrand är utbildad konditor. Här visar hon hur man kan få snabba och jämnstora köttbullar, utan kladd.

Fler recept på köttbullar: