Köttbullar – klassiskt recept

3.93.93.93.93.9

En klassiker som aldrig går ut tiden. Här delar vi med oss av Allt om Mat-redaktionens klassiska grundrecept på läckra köttbullar gjorda på nötfärs. Ett favoritrecept som varit med oss under många, många år.

För 1 sats (120 st)

Ingredienser

1 kilo nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl visprädde
1 dl mjölk
2 gula lökar
50 g smör, + 50 g
1 msk farinsocker
1 msk salt
2 ägg
0,5 tsk kryddpeppar, mald
0,5 tsk kanel, mald
1 msk salt
1 tsk svartpeppar, nymald

40 min

Klassiska köttbullar – gör så här:

  1. Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt svälla ca 10 minuter.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den i 50 g smör tills den fått fin färg. Tillsätt farinsockret och låt det smälta in i löken. Låt löken kallna.
  3. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök, ägg, kryddor, salt och peppar. Forma färsen till runda köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.
  4. Stek köttbullarna runt om i omgångar i 50 g smör i en stekpanna ca 5 min.

 

Köttbullar i ugn?

Om du har rullat väldigt många köttbullar, och vill spara tid, kan du även steka köttbullarna i ugnen. Lägg dem då i smord långpanna eller en plåt med bakplåtspapper. Stek dem gyllenbruna, mitt i ugnen, på 250 grader, 8-10 minuter.

 

Tips! Så ”rullar” du köttbullarna snabbt

Sofia Löfstrand är utbildad konditor. Här visar hon hur man kan få snabba och jämnstora köttbullar, utan kladd.

Fler goda recept på köttbullar: