Köttbullar är gott! De är relativt snabblagade och om du steker dem i ugnen vinner du tid, spar in fett och slipper stekos. Gör dubbel sats eller mer och förvara i frysen. Satsen köttbullar räcker till två måltider för två personer. Med bakpapper i botten på plåten underlättas diskningen.

För 2 personer

Ingredienser

0,5 dl ströbröd
0,75 dl vatten
500 g nötfärs (10 %)
1 ägg
0,5 msk salt
2 krm svartpeppar nymald

Sås

1,5 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
0,5 msk maizenamajsstärkelse
1 msk lingonsylt
0,5 tsk soja
1 krm salt
2 msk matlagningsgrädde

Tillbehör

250 g potatis
100 g morötter
100 g broccolibuketter
100 g blomkålsbuketter
2 msk lingonsylt

Köttbullar med lingonsås

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Blanda ströbröd och vatten i en stor skål. Låt svälla 5 min.
  3. Tillsätt nötfärs, ägg, salt och peppar. Blanda till en jämn smet. Doppa ett matskedsmått i vatten, ta ut köttbullar och lägg dem efterhand på plåt med bakplåtspapper. När plåten är full steks köttbullarna i mitten av ugnen ca 10 min.
  4. De köttbullar som ska ätas, hålls varma under folie. Resten kyls och/eller fryses.
  5. Gräddsås: Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp under vispning och låt såsen sjuda ca 5 min.
  6. Koka potatis och morötter ca 7 min i lättsaltat vatten. Lägg i blomkål och broccoli och sjud ytterligare 7 min. Känn med provsticka.

 

Servera med köttbullar, sås och lingonsylt.