Köttbullar av frikadeller – gör så här:
- Skala och hacka löken mycket fint. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna och stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 minuter.
Foto: Ulf Svensson
- Skala och riv potatisarna fint. Blanda med den stekta löken, ägg, senap, salt, socker, peppar och färs.
Foto: Ulf Svensson
- Blanda om ordentligt, bäst går det med bara händerna. Låt färssmeten stå kallt ca 20 minuter.
- Gör några provköttbullar och stek för att kolla att de blir lagom fasta. Blir de för lösa, blanda ner potatismjöl i smeten och prova igen.
Foto: Ulf Svensson
- När färssmeten är bra, rulla jämna små köttbullar med blöta händer så det inte klibbar och lägg dem på en blöt skärbräda eller stort fat.
- Koka upp vatten och kalvfond. Låt ca 20 köttbullar åt gången sjuda ca 5 min i vattnet. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.
Foto: Ulf Svensson
- Lägg de kokta frikadellerna i fryspåsar när de svalnat och frys in dem.
- Stek köttbullarna i omgångar i 3 msk smör ca 10 minuter när de ska ätas.
Foto: Ulf Svensson
Tips! Potatis i stället för ströbröd, mjölk och ägg gör köttbullarna extra saftiga och binder ihop smeten. Gör gärna dubbel sats! Det är alltid bra att ha lite köttbullar i frysen.
Frikadeller passar inte bara till jul utan är perfekta att tina och värma i till exempel en god tomatsås och servera till pasta med lite riven parmesan.