Recept på en värmande kött- och grönsakssoppa. Kött och grönsaker. En fräsch, varm soppa som passar perfekt efter en lång dag.

För 8-10 personer

Ingredienser

900 g högrev
3 l vatten
1,5 msk salt
7-8 potatisar (800 g)
1 kålrot (400 g)
1 rotselleri (400 g)
3-4 morötter (300 g)
2-3 palsternackor (300 g)
1 gul lök
2 purjolökar
4 lagerblad
0,5 tsk vitpepparkorn
1 dl persilja finhackad
0,5 dl timjan finhackad färsk

tillbehör

surdegsbröd

Kött- och grönsakssoppa – gör så här:

  1. Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Lägg i köttet och skumma ytan med en sked efter en stund. Låt köttet koka sakta under lock ca 1 1/2 timme.
  2. Skala alla rotsaker. Kålrot och rotselleri går lättast att skala om de först skärs i tjocka skivor och därefter skalas. Potatisen skärs i tärningar. Lägg den i vatten för att den inte ska bli grå. övriga rotsaker kan ligga på skärbrädan. Skär kålrot och morot i tändsticksstora strimlor, rotselleri och palsternacka i tärningar. Skala och hacka löken.
  3. Ta upp köttet ur grytan och skär i fina små bitar. Spara buljongen. Skölj och strimla purjolöken fint.
  4.  Lägg potatis, kålrot, rotselleri, morot, palsternacka och lök i kokspadet. Tillsätt lagerblad och stötta pepparkorn. Koka under lock ca 15 min. Blanda ner köttbitar, purjolök, persilja och timjan. Koka ytterligare ca 2 min.

 

Fler recept med: Grönsaker, Köksskolan, Övrigt, Soppa