Korv med bröd och hemlagad topping

00000

Recept på korv med bröd och hemlagad topping. Korv med bröd är uppskattad vickningsmat. Här serveras de med hemgjord ketchup, senap och ostcrumble.

För 12 personer:

Ingredienser

12 korvar
12 korvbröd

Ketchup, ca 1 liter:

1 kilo tomater, mogna eller konserverade hela
1 gul lök, liten
1 vitlöksklyfta
1 dl honung
1 dl tomatpuré
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 tsk salt

Senap, ca 4 dl:

0,75 dl senapsfrön, gula
0,5 dl senapsfrön, bruna
1,5 dl vatten
1 msk pepparrot, riven 
0,5 dl solrosolja
3 msk vitvinsvinäger
3 msk honung
1 tsk salt

Osttopping:

150 g västerbottensost

1 timme

 

  1. Ketchup: Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala dem och hacka dem grovt. Används konserverade tomater behöver de inte skållas eller skalas. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull. Koka utan lock på medelvärme ca 30 min. Rör om då och då. Mixa med mixerstav.
  3. Häll upp den varma ketchupen på rengjorda burkar eller flaskor. Låt kallna.
  4. Senap: Lägg fröna i en kastrull och häll över vattnet. Låt koka upp. Mixa med mixerstav ca 2 min, till en slät kräm. Tillsätt pepparroten och mixa snabbt. Häll i olja, vinäger och honung. Mixa senapen till jämn konsistens. Det är både fint och gott om några senapsfrön fortfarande får vara hela. Krydda med salt.
  5. Häll senapen i  väl rengjorda burkar. Låt den mogna i kylen 2–3 dagar innan den serveras. Senapen håller ca 6 månader i kylen.
  6. Osttopping: Sätt ugnen på 200°. Grovriv osten och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills den fått fin färg. Låt kallna och smula i mindre bitar.
  7. Grilla korven och servera i bröd med tillbehören.

Recept av: Alexandra Vikström och Emmy Lundström