00000

Jättegod körsbärspaj med riktig sommarsmak. Körsbärssmaken går väl ihop med mandel och citron.

För 8 person(er)

Ingredienser

Pajdeg

75 g sötmandel, mald
100 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ägg, gula
1 pajform, med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter

Körsbärspaj fyllning:

500 g körsbär, urkärnade
1,5 dl solbacka körsbärsvin
0,5 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse

Strössel:

25 g sötmandel, mald
50 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 citron, rivet skal
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl vetemjöl
50 g sötmandel, flagad

Körsbärspaj med mandel

1. Pajskal: Finmal mandeln på mandelkvarn. Blanda den med smör och socker i en matberedare eller för hand. Blanda ner mjöl och äggula till en fast deg och tryck snabbt ut den i botten och på kanterna i pajformen.
Ställ formen i kylen.
2. Fyllning: Blanda körsbär, vin, socker och majsstärkelse i en kastrull och låt sjuda ca i 1 minut. Låt det svalna.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Strössel: Mal mandeln och blanda med smör, socker, citronskal, vaniljsocker och vetemjöl till en smulig massa. Rör ner flagad mandel.
5. Fördela körsbärsfyllningen i den kylda pajbottnen och täck med strössel. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter.