Körsbärspaj med mandel

Jättegod körsbärspaj med riktig sommarsmak. Körsbärssmaken går väl ihop med mandel och citron.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 75 g sötmandel - mald
  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg - gula
  • 1 pajform - med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter

Körsbärspaj fyllning

  • 500 g körsbär - urkärnade
  • 1,5 dl solbacka körsbärsvin
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)

Strössel

  • 25 g sötmandel - mald
  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 50 g sötmandel - flagad

Gör så här

  1. Pajskal: Finmal mandeln på mandelkvarn. Blanda den med smör och socker i en matberedare eller för hand. Blanda ner mjöl och äggula till en fast deg och tryck snabbt ut den i botten och på kanterna i pajformen. Ställ formen i kylen.

  2. Fyllning: Blanda körsbär, vin, socker och majsstärkelse i en kastrull och låt sjuda ca i 1 minut. Låt det svalna.

  3. Sätt ugnen på 200°.

  4. Strössel: Mal mandeln och blanda med smör, socker, citronskal, vaniljsocker och vetemjöl till en smulig massa. Rör ner flagad mandel.

  5. Fördela körsbärsfyllningen i den kylda pajbottnen och täck med strössel. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!