Konserverad ko och tomat

00000

För att kunna genomföra receptet krävs även konserveringsglas med hel och fin gummipackning och en stor gryta som burkarna får plats i.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 kg nötkött, t ex sida, nacke eller högrev
2 tsk atamon
1 dl vatten, varmt
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 lök, gul
2 vitlöksklyftor
20 g trattkantareller, torkade
färska örter, t ex timjan, rosmarin eller persilja
2 msk smör

Tomater:

1 kg tomater
2 tsk atamon
1 dl vatten, varmt
1,5 tsk salt
1 l vatten
smör, osaltat, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar, nymald
citrontimjan, torkad eller färsk

1. Skölj en 1 1/2 liters konserveringsburk och gummiringen med atamon blandat med varmt vatten. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Packa köttet tätt i burken varvat med lök, vitlök, svamp och örter. Sätt på locket och låt stå i kylskåpet ca 12 timmar.
3. Koka upp en stor gryta med vatten och ställ försiktigt ner burken som ska täckas helt av vattnet. Koka ca 5 timmar under lock. Låt därefter burken svalna i rumstemperatur innan den ställs i kylskåpet. Låt stå ca 2 månader före servering.
4. Tomater: Skölj en 11/2 liters konserveringsburk och gummiringen med atamon blandat med varmt vatten. Skölj tomaterna och torka dem med hushållspapper. Lägg dem i ett burken. Tillsätt salt och fyll upp med vatten så att det precis täcker tomaterna.
5. Koka upp en stor gryta med vatten och ställ därefter burken i vattnet som ska täcka den helt och hållet. Koka tills de första tomaterna börjar spricka i skalet, ca 30 min. Lyft upp burken och ställ den i diskhon. Spola burken med varmt vatten 3 min därefter med ljummet vatten 3 min och till slut med kallt vatten tills burken är sval. Spolas burken i kallt vatten direkt kan den spricka.
6. Servering: Ta köttet ur burken och skär det i bitar. Stek det i smör i en stekpanna på medelhög värme tills köttet är brynt runt om. Sätt ett lock på pannan dra av från värmen och låt vila medan tomaterna tillagas.
7. Ta upp hälften av tomaterna ur burken utan att vätskan följer med. Lägg dem i en kastrull och värm dem på svag värme. Ta upp tomaterna och lägg dem på en varm tallrik. Koka ihop vätskan från tomaterna tills det återstår ca 1 msk. Klicka i smöret och vispa samtidigt kraftigt så att skyn tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Krossa vitlöksklyftan med handen mot en skärbräda utan att skala den och lägg den i såsen. Rör om och låt den ligga 10 sekunder. Lyft upp vitlöken och kasta bort den. Krydda med peppar och citrontimjan.
8. Lägg köttet på tallrikar och lägg tomaterna vid sidan om. Häll över såsen och servera genast.