00000

Recept på konjakspäron med mandelglass och chokladsås. Till glassen behövs glassmaskin. Det går bra att byta ut den mot färdigköpt vaniljglass, välj en riktigt gräddig sort.

För 8 personer

Ingredienser

Konjakspäron

4 stora päron
3 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl xanté (päronkonjak)

Glass

1 påse mandelspån (50 g)
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glykos

Chokladsås

1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
1/2 dl vatten
1 msk smör

Garnering

1 påse mandelspån (50 g)
citronmeliss

30 min + tid att frysa

Konjakspäron med mandelglass och chokladsås

  1.  Glass: Rosta mandeln i en torr, het stekpanna tills den fått fin färg. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med mandeln i en kastrull. Ställ gräddmjölken i kallt vattenbad tills den kallnat. Sila.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Sila över gräddmjölken. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat något. Rör i glykosen. Låt smeten kallna. Frys den sedan i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).
  3. Sås: Blanda socker, kakao och vatten i en kastrull. Låt koka till simmig konsistens, ca 2 min. Rör i smöret och låt såsen kallna.
  4. Skala, halvera och kärna ur päronen. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i päronhalvorna och låt sjuda tills de är nätt och jämnt mjuka, ca 10 min, vänd dem efter halva tiden. Häll konjaken över päronen. Låt dem kallna i lagen.
  5. Garnering: Rosta mandeln i en torr, het stekpanna tills den fått fin färg.
  6. Skär päronen i klyftor och fördela i glas. Lägg en kula glass vid sidan om och ringla över såsen. Strö över mandeln och garnera med citronmeliss.
Fler recept med: Frukt och bär