00000

Recept på konjakskokta päron med mascarponekräm. Av lagen som päronen kokar i görs både granité och en kryddig sirap.

För 8 person(er)

Ingredienser

8 conferencepäron

Päronlag

6 cl xanté (päronkonjak)
5 dl torrt vitt vin
2,5 dl vatten
2 dl strösocker
1 stjärnanis
1 kanelstång
3 nejlikor
8 kardemummakärnor
3 droppar gul karamellfärg

Mascarponecrème

0,5 vaniljstång
100 g mascarpone
1 dl florsocker

Tillbehör

mandelbiscotti:

Konjakskokta päron med mascarponekräm – gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till lagen i en stor kastrull och låt koka upp.
    Skala päronen och holka ur kärnhuset underifrån. Koka päronen mjuka i lagen, ca 10 min beroende på mognad och päronsort.
    Känn med sticka.
  2. Lyft upp päronen. Sila lagen. Låt hälften av lagen kallna och frys in den 6 timmar. Rör några gånger under tiden. Den andra hälften kokas ihop tills stora bubblor uppstår och lagen har en sirapsliknande konsistens. Låt kallna.
  3. Mascarponecrème: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Blanda dem med florsocker och mascarpone.
    Fyll krämen i en spritspåse och förvara i kylen.
    – Hit går bra att förbereda –
  4. Servering: Ställ 8 snapsglas i frysen. Ljumma päronen i mikron.
    Fyll päronen med mascarponecrème. Lägg upp päronen på tallrikar och ringla konjakssirapen över. Skrapa med en sked i granitén och fyll i de frysta snapsglasen. Servera direkt tillsammans med en skiva mandelbiscotti.