Kompott på torkade fikon, aprikoser och mandel

00000

En kraftig kompott med fyllighet och lite jul i smaken. Servera till glass eller lättvispad grädde.

För 8 person(er)

Ingredienser

100 g sötmandel
2 dl strösocker
2,5 dl vitt portvin
1 pressad apelsinjuice
150 g torkade aprikoser, delade
150 g torkade fikon, delade
1 kanelstång

Kompott på torkade fikon, aprikoser och mandel – gör så här:

  1. Skålla och skala mandeln. Rosta den därefter i torr stekpanna.
    Passa noga.
  2. Smält sockret i en kastrull på medelstark värme. Tillsätt portvin och juice, det kommer att fräsa och bubbla rejält.
  3. Koka upp och lägg i mandel, frukt och kanelstång. Koka under omrörning tills sockret löst sig. Täck med plastfolie och låt kallna i rumstemperatur till nästa dag.
  4. Servera med glass eller grädde.
Fler recept med: Frukt och bär, Jul, Övrigt