3.73.73.73.73.7

Kombucha är en fermenterad dryck. Svart te är enklast att göra kombucha på. Som variation kan man välja ett smaksatt te. Redskapen du behöver är kastrull, tratt, silduk, visp och tesil.  

För 1 sats, 1 1/4 liter:

Ingredienser

1,25 liter vatten
4 msk strösocker
1 msk svart te, ekologiskt
1 scoby, (jästsvamp)

Förslag på smaksättning:

bär, frysta eller färska
citron
lime
färsk ingefära
färsk gurkmeja
kryddor, t ex kanel och kardemumma

10 minuter + 7–14 dagar jäsning + 2–3 dagar

Kombucha – gör så här:

  1. Se till att redskap och förvaringsburk är väl rengjorda. En stor glasburk är bra – då kan man se när fermenteringen är igång eftersom det bildas mer grumlighet i burken. Börja med att värma vattnet till 80°. Häll ner socker och te och rör om tills allt socker är löst.
    1
  2. Låt teet dra ca 10 min i kastrullen. Sila bort tebladen. Häll teet i glasburken, låt svalna till rumstemperatur. Lägg försiktigt ner scobyn med vätskan som finns runt.
    2
  3. Fäst en silduk över burken med hjälp av ett snöre. Det är viktigt att den står i rumstemperatur men inte i direkt solljus. Beroende på värmen i rummet och svampen kan det ta mellan 7 och 14 dagar för kombuchan att komma igång med fermenteringen.
    3
  4. Efter ca 7 dagar ska det  dofta syrligt, då vet man att processen är igång. Använd ett sugrör för att smaka av. Stick ner sugröret försiktigt vid sidan av burken och sätt tummen för toppen, dra upp och smaka av. Det ska smaka lätt syrligt. Använd inte samma sugrör två gånger. Efter 14 dagar bör det ha bildats en ny tunn svamp på toppen som kan sparas och användas i en ny sats.
    4
  5. Ta försiktigt upp svampen med en hålslev, ta med med lite av vätskan och lägg den i en skål som täcks med plastfolie. Förvara i kyl tills nästa gång den ska användas. Sila kombuchan.
    5
  6. Dags att buteljera och eventuellt smaksätta. Lägg ner smaksättning, fyll upp i väl rengjorda flaskor. Sätt på kork och låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar. Nu ska kolsyrejäsning komma igång innan flaskorna ställs in i kyl och processen avstannar. Använd gärna plastflaskor, det är då lätt att klämma och känna på flaskan om jäsningen kommit i gång. Används glasflaskor får man öppna en för att kontrollera om det pyser lite när man öppnar. Obs! Det är viktigt att den färdiga kombuchan förvaras i kyl. Annars är det risk för övertryck och kombuchaexplosion. Kombuchan håller ca 1 månad i kyl. Det kan vara en bra idé att öppna flaskorna om de förvaras en längre tid och pysa ut lite av kolsyran som bildats för att inte trycket ska bli för hårt, eftersom jäsningen fortsätter i kylen men i långsammare takt.
    6
Fler recept med: Dryck, Kalla drycker