3.83.83.83.83.8

Kolja med rödbetor i brynt smör- och balsamsky och sommargrynsallad är både salt och syrlig. Med förkokta rödbetor går det snabbt att laga till den här rätten som funkar lika bra till vardag som till fest.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g koljafilé
1 fänkålsstånd
1 kruka dill
100 g babyspenat
olivolja, vitvinsvinäger, salt, nymald svartpeppar

Sås:

500 g rödbetor, förkokta
50 g smör
1 msk honung, flytande

Tillbehör:

3 dl gryn, valfritt, t ex röd quinoa eller couscous

30 minuter

Kolja med rödbetor i brynt smör- och balsamsky och sommargrynsallad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Ansa och hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda med 1 msk olja, 1 msk vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Koka grynen enligt anvisning på förpackning.
  2. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen 10–12 min.
  3. Repa och grovhacka dillen. Vänd ihop den marinerade fänkålen med dill och spenat.
  4. Skär rödbetorna i klyftor. Bryn smöret i en stekpanna tills det slutat skumma och doftar nötigt. Sänk värmen. Tillsätt honung, 1 msk vinäger och 1 krm salt. Lägg i rödbetorna och låt dem bli varma i smöret.
  5. Servera fisken med gryn, fänkålsssallad, rödbetor och sås.