00000

Kolbulle med öl och spetsade lingon är klassisk husmanskost. Lingonen kan spetsas med peppar eller vodka. Öl ger kolbullen en liten beska.

För 8 personer:

Ingredienser

5 dl vetemjöl, (300 g)
5 dl öl, ljus
0,5 tsk salt
250 g fläsk, rökt, i bit
2 msk rapsolja
2 msk smör

Rårörda lingon, ca 6 dl:

5 dl lingon, frysta
2 dl strösocker
2 tsk svartpeppar, nymald eller 2 cl vodka

35 minuter + 1 timme för smeten att svälla

Kolbulle med öl och spetsade lingon – gör så här:

  1. Vispa mjöl och öl till en klimpfri smet. Rör ner saltet och låt stå och svälla ca 1 timme.
  2. Skär fläsket i 1/2 cm stora bitar. Stek fläsket i olja och smör i en plättlagg, blinipanna eller stekpanna så att det blir knaprigt och får fin färg. Häll på smeten, stek ca 5 min på varje sida.
  3. Rör lingonen medan de tinas med socker. Spetsa eventuellt med peppar eller vodka före servering. Servera till kolbullen.