Kolbulle med öl och spetsade lingon

Kolbulle med öl och spetsade lingon är klassisk husmanskost. Lingonen kan spetsas med peppar eller vodka. Öl ger kolbullen en liten beska.
Malin Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 5 dl öl - ljus
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g fläsk - rökt, i bit
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör

Rårörda lingon, ca 6 dl

  • 5 dl lingon - frysta
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk svartpeppar - nymald eller 2 cl vodka

Gör så här

  1. Vispa mjöl och öl till en klimpfri smet. Rör ner saltet och låt stå och svälla ca 1 timme.

  2. Skär fläsket i 1/2 cm stora bitar. Stek fläsket i olja och smör i en plättlagg, blinipanna eller stekpanna så att det blir knaprigt och får fin färg. Häll på smeten, stek ca 5 min på varje sida.

  3. Rör lingonen medan de tinas med socker. Spetsa eventuellt med peppar eller vodka före servering. Servera till kolbullen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!