Kolatårta

Jennifer är 12 år och gillar att baka. Hennes favorittårta är en söt godsak med mandel, kola och choklad. Tårtan garneras vackert med hyvlad choklad.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 175 g sötmandel - mald

Kolakräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl sirap - ljus
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 2.5 dl vispgrädde
  • 50 g choklad - ljus eller mörk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Markera en cirkel med en diameter på 23 cm på ett bakplåtspapper.

  2. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Blanda ner mandeln men rör inte för mycket. Bred ut smeten i en cirkel på bakplåtspapperet. Grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen.

  3. Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret till kolakrämen. Koka den ca 15-20 min. Lägg en halv tesked på ett kallt kaffefat för att kolla att den inte är för tunn. Låt svalna, tillsätt vaniljsockret. Bred smeten över tårtbottnen. Ställ svalt att kallna. Vispa grädde och bred över tårtan.

  4. Lägg chokladen en stund på ett lite varmare ställe. Obs: den ska inte smälta, bara bli lite över rumstemperatur. Hyvla med osthyvel chokladen direkt från kakan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!