Kolapaj med pekannötter och citroncurdgrädde

Kolapaj med pekannötter och citroncurdgrädde passar bra som dessert. Citroncurdgrädden är ett gott syrligt komplement till den söta och knapriga kolapajen.
Cecilia Hagerling Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3,25 dl vetemjöl - (195 g)
  • 0,75 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl sirap - ljus
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 - 2 krm salt
  • 2 ägg
  • 100 g pekannötter

Citroncurdgrädde

  • 3 äggulor
  • 2,5 msk strösocker - + 2,5 msk
  • 50 g smör
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 0,5 krm salt
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Mixa ihop smör och mjöl, florsocker, kakao, vaniljsocker och salt i en matberedare till ett smul. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en fast deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Klä en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalen ca 15 min innan de gräddas, detta gör att pajskalen inte lika lätt glider ner under gräddningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan och låt smeten svalna. Vispa ihop äggen, vispa sedan ner dem i kolasmeten. Häll smeten i pajskalet och strö över pekannötter. Grädda pajen mitt i ugnen 30–40 min tills fyllningen har stannat. Låt kallna.

  4. Citroncurdgrädde: Vispa lätt ihop äggulor och 2 1/2 msk socker i en bunke. Koka upp 2 1/2 msk socker med smör och citronsaft i en kastrull. Häll smörblandningen i äggulesmeten. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Tillsätt salt. Häll krämen i en bunke och låt kallna.

  5. Vispa upp curden med grädden till en fluffig kräm. Servera kolpajen med citroncurdgrädden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!