Recept av Cecilia Hansson och Mattias Larsson
Kolakakor med blåbärsfyllning
Recept på kolakakor med blåbärsfyllning. Servera kakorna riktigt kalla, annars blir fyllningen för mjuk.
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl rårössocker
- 2 msk sirap - ljus
- 2,25 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk ingefära - mald
Blåbärsfyllning
- 125 g färskost - naturell
- 0,5 dl blåbärsmarmelad - eller fast blåbärssylt
Garnering
- florsocker
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop smör, socker och sirap i en matberedare. Tillsätt mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära och arbeta snabbt ihop till en deg.
-
Rulla ca 30 kulor av degen. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck till dem lätt. Grädda mitt i ugnen 10–12 min, tills kakorna är gyllenbruna. Låt kallna på galler.
-
Fyllning: Blanda ost och marmelad eller sylt.
-
Lägg ihop kakorna med fyllning emellan. Pudra över florsocker.