Kolabrownie med karamellpopcorn

Gå all-in med en riktigt lyxig, mörk chokladbrownie med rolig topping.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 15 smörkolor - mjuka, t ex Dumle
  • 200 g choklad - mörk
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Karamellpopcorn

  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 35 g smör
  • 30 g popcorn - saltade eller naturella
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170°. Klä en ugnssäker form, ca 15 x 20 cm, med bakplåtspapper. Skär kolorna i mindre bitar.

  2. Hacka chokladen grovt. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör tills den smält. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna ca 10 min.

  3. Vispa ner socker och ägg i chokladsmöret och sikta sedan ner mjölet. Rör ner salt och kolor. Häll blandningen i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt den svalna och ställ den sedan i kylen.

  4. Karamellpopcorn: Häll vatten och socker i en stor stekpanna eller kastrull. Värm på medelvärme tills sockret smält, pensla efterhand ner sockret som fastnar på kanterna.

  5. Höj värmen och låt smeten koka, utan att röra om, 5–10 min, tills blandningen blir gyllenbrun. Håll koll, det går snabbt på slutet. Ta  stekpannan från värmen och vispa ner smöret. Häll sedan snabbt  popcorn och salt i smeten och rör om.

  6. Skär kakan i fyrkanter och toppa bitarna med karamellpopcorn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!