Koka vit sparris

3.93.93.93.93.9

Så kokar du vit sparris - följ våra steg för steg-bilder för perfekt resultat! Skalet på den vita sparrisen är beskt och träigt, därför ska man alltid skala den för att få den riktigt mjäll och god. Vi sparris ska kokas i vatten med både socker och salt.

För 10 person(er)

Ingredienser

500 g vit sparris, (2 knippen)
5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker

Koka vit sparris – gör så här:

  1. Skär av ca 5 cm längst ner på varje sparris. Bryt inte (som med den gröna sparrisen), eftersom den vita är skörare och lätt bryts av på mitten.
    koka-vit-sparris-4

    Foto: EVA HILDÉN SMITH

  2. Skala sparrisen med en ­potatis- eller sparrisskalare. Ett bra tips är att skala lite mer än man tror, då brukar det bli bra.
    koka-vit-sparris-1

    Foto: EVA HILDÉN SMITH

  3. Koka sparrisen i vatten (2 tsk salt och 2 tsk strösocker/liter vatten) 10–15 min, beroende på sparrisens tjocklek.
    koka-vit-sparris-2

    Foto: EVA HILDÉN SMITH

  4. Ta upp sparrisen med tång och lägg den i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Värm den på nytt eller ät den kall med olivolja.
    koka-vit-sparris-3

    Foto: EVA HILDÉN SMITH

 

Tips! Servera gärna vit kokt sparris med krämiga hollandaisesås.

 

Fler recept med: Grönsaker, Köksskolan, Påsk