00000

Kycklig blir perfekt sommarmat när man kokar den med mycket örter i vin och lite vatten. Det som blir över av kycklingen använder man i bulgursalladen dagen därpå.

För 4 personer

Ingredienser

Kokt sommarkyckling med grönt

1 stor majskyckling (ca 1 1/2 kilo)
1 tsk + 1 tsk salt
1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
300 g färsk vitkål
6 färska gula lökar
2 stjälkar libbsticka
2 king solo-vitlökar
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 dl olivolja
500 g färska bondbönor
8 späda morötter

Garnering

1 dl hackade, plockade örtblad, t.ex oregano, persilja och dragon

Tillbehör

bröd

45 min + 1 timmes koktid

Kokt sommarkyckling med grönt

 

1. Krydda kycklingen invändigt med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Skär vitkålen i fyra stora bitar. Ansa lök och libbsticka. Halvera vitlöken.

2. Lägg allt utom morötter i en stor gryta. Häll på vin, vatten och olja. Lägg i kycklingen. Strö över 1 tsk salt och 1 krm peppar.

3. Låt koka upp under lock. Sänk värmen så att det sjuder. Låt kycklingen sjuda tills den är genomkokt, 70 grader innertemperatur, ca 1 timme.

4. Plocka bondbönorna ur sina skidor. Förväll dem ca 1 minut i lättsaltat vatten. Skölj dem i kalltvatten och ”ploppa” ut dem ur sina tunna skal. Ansa och skär eventuellt morötterna i mindre bitar, koka ca 3 min.

5. Ta upp kycklingen med en hålslev. Skär loss ben, lår och bröstbitar ur kycklingen, spara resten av kycklingen till bulgursalladen.

6. Lägg kycklingbitar, bönor och morötter i grytan.Värm och strö över örter. Servera med surdegsbröd att suga upp den mustiga buljongen med.