Kokosräkor med mango- och korianderdipp

Recept på kokosräkor med mango- och korianderdipp. MSC-märkta kungsräkor är ett miljövänligt val, till skillnad från jätteräkor och tigerräkor.

30 minuter

Kokosräkor med mango- och korianderdipp – gör så här:

  1. Dipp: Skala och kärna ur mangon. Mixa mangon till puré. Tillsätt limesaft, vinäger, senap och socker. Tillsätt oljan under mixning, lite i taget. Rör ner koriandern och krydda med salt.
  2. Skala räkorna men spara yttersta stjärtdelen.
  3. Blanda mjölet med salt och peppar i en tallrik. Vispa upp ägget i en annan tallrik och blanda kokos och panko i en tredje.
  4. Vänd räkorna i mjölet, se till att det täcker ordentligt. Doppa sedan i ägg och vänd slutligen i pankoblandningen.
  5. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 180°. Fritera räkorna i omgångar 2–3 min, tills de fått gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med mangodippen. 

Recept av Ylva Porsklev

 

Att dricka till kokosräkorna

Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 (1507) Tyskland, 24:70 (50 cl). Ekologiskt veteöl med fin fräschör, här finns toner av bröd, honung och en lätt krydda. 

Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690) USA, 129 kr. Vitt vin med drag av mandariner, frisk lime och en lätt druvsötma i eftersmaken. 

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei 0,4 % (1922) Tyskland, 13:90 (50 cl). Alkoholfritt veteöl, kryddigt, piggt och fräscht med mild beska. 

Säkerhetstips!

  • Om du friterar i gryta eller kastrull på spisen behöver du använda en platta som är mindre än grytan. Då är det mindre risk att fettdroppar hamnar på plattan där de kan fatta eld.
  • Ha alltid ett lock till hands som du kan lägga på om oljan börjar brinna.

Frityrtips

  • Ha tålamod och fritera i omgångar. Oljans temperatur sjunker snabbt om kastrullen/ fritösen proppas full, och resultatet blir då inte lika frasigt.
  • Fyll aldrig kastrullen mer än till hälften med olja, annars kan den koka över. På fritöser finns markeringar för oljenivån.
  • Släpp ner det som ska friteras nära oljans yta. Annars får du garanterat ta hand om rejäla oljestänk.
  • Låt det friterade rinna av. Haka fast korgen om du använder fritös och låt oljan droppa av. Använder du hålslev, håll den över grytan och låt oljan droppa av.

Vintyper som passar extra bra till skaldjur

Sancerre från Loire, Frankrike. Lättsamt aromatiska viner med sval druvkaraktär och frisk fruktsyra. 

Muscadet från Loire, Frankrike. Lätta, skira viner – läckra till naturella ostron. 

Chablis från Bourgogne, Frankrike. Det finns både de som har lätt fatkaraktär och de som är helt utan. Friska, eleganta viner. 

Champagne, Frankrike. Aptitretande bubbel med många nyanser är kanske det optimala skaldjursvinet. 

Riesling från Mosel eller Rheingau i Tyskland. Kvillrande friska viner, antingen kruttorra eller med en lätt antydan till sötma. 

 

Recept från