55555

Kokoskaka med rostad vinterfrukt passar både till kaffe och som dessert. Syrlig färskostfrosting och ugns­bakad frukt passar fantastiskt bra till den mjuka kakan med smak av kokos och hasselnöt.

För 10 bitar:

Ingredienser

3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl yoghurt, turkisk
100 g smör
1 dl kokosmjöl
0,5 dl hasselnötsmjöl
1 tsk bakpulver

Rostad frukt:

1 mango
1 papaya, liten
0,5 ananas
2 apelsiner
1 msk florsocker
2 passionsfrukter
0,5 kruka mynta

Frosting:

2 msk smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 msk lime, pressad
75 g färskost, naturell

Garnering:

mynta

20 minuter + 25 minuter i ugn

Kokoskaka med rostad vinterfrukt – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och ­pösigt. Vänd i yoghurten. Smält smöret och blanda i smeten.
  2. Blanda kokosmjöl, hasselnötsmjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen i smeten. Rör snabbt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med smort bakplåts­papper.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Ta ut kakan och sänk ugnsvärmen till 150°.
  5. Frukt: Skala, kärna ur och skär mango och papaya i bitar. Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i bitar. Skär bort skalet på apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Blanda frukten på en plåt. Sikta över florsocker.
  6. Rosta frukten mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut, låt svalna. Halvera och gröp ur passionsfrukten. Häll passionsfruktskärnorna över ­frukten.
  7. Frosting: Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt vaniljsocker, ­limesaft och färskost och rör till en slät frosting.
  8. Toppa kakan med frosting, frukt och mynta.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar