3.93.93.93.93.9

Idag köper många färdigkokta rimmade julskinkor, men vill du koka den själv är det mycket enkelt. När skinkan är kokt är det dags för griljering, traditionellt med senap.

För 3-4 kilo

Ingredienser

Koka julskinka

3-4 kg julskinka, rimmad
3 lagerblad
8 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn

Griljering av julskinka

1 ägg
3 msk senap, sötstark
3 msk ströbröd

Koka julskinka – gör så här:

  1. Spola av skinkan i rinnande kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en stor gryta. Sätt i en köttermometer. Häll över vatten så att det knappt täcker skinkan. Koka upp och skumma.
  2. Lägg i kryddorna. Låt sjuda under lock tills termometern visar 70-72°. Det tar 40-60 minuter per kilo skinka. Ta upp skinkan, spara spadet till dopp i grytan.
  3. Griljering: Sätt ugnen på 225°. Skär bort svålen och lite av fettet.
  4. Vispa ihop ägg och senap. Bred ut det på den feta sidan av skinkan. Strö på ströbröd.
  5. Griljera i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. Passa noga.

 

Köpt färdigkokt julskinka?

Sätt ugnen på 225°.
Skär bort nät och svål.
Vispa ihop ägg och senap. Bred ut det på skinkan.
Strö på ströbröd.
Griljera i i ugnen 10-15 min.

Tips! Griljera julskinka med ingefära och panko

Självklart kan även julskinkan få en ny kostym. Det här är ett recept som Cecilia Lundin i vårt provkök gjort med ingefära och apelsin och med panko för fin frasighet. Perfekt för dig som inte vill griljera med söt senap!
Fler recept på griljeringar hittar du här. 

Fler recept med: Fläskkött, Jul