Koka och griljera julskinka

Koka och griljera julskinkan så att den blir saftig och god. Variera griljeringen med dijon-senap och tryck ner hela kryddnejlikor.

Koka och griljera julskinka recept

  1. Spola av skinkan i rinnande  kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en stor gryta. Sätt i en köttermometer. Häll över vatten så att det knappt täcker skinkan. Koka upp och skumma.
  2. Lägg i kryddorna. Låt sjuda under lock tills termometern visar 70-72°. Det tar 40-60 minuter per kilo skinka. Ta upp skinkan, spara spadet till dopp i grytan.
  3. Griljering: Sätt ugnen på 225°. Skär bort svålen och lite av fettet. Vispa ihop ägg och senap. Bred ut det på den feta sidan av skinkan. Strö på ströbröd. Griljera i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. Passa noga.

Griljera julskinka med panko och osötad senap

Till 1 julskinka
2 msk dijonsenap
2 msk råsocker
2 msk ingefära, finriven
1/2 apelsin, rivet skal av
1 äggula
1 dl panko, japanskt ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Skär ev bort svål och fett från skinkan.
  2. Blanda senap, socker, ingefära, apelsinskal och ägg. Bred blandningen över skinkan och strö över panko.
  3. Griljera skinkan mitt i ugnen ca 15 min, tills den fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

Det japanska ströbrödet panko hittar du i välsorterade mat-butiker.

 

Recept från