Koka kräftor + tips på smaksättningar!

Att koka kräftor är en konst och det finns massor av recept. Istället för dillfrö använder vi färsk krondill. Försök hitta dillkronor som har ­bildat fröställningar, de smakar så mycket mer. Koktiden är viktig för att kräftorna inte ska bli torra

Att koka kräftor – bästa knepen

Att koka kräftor är en konst och knepen är många.

Ett av de viktigare är krondillen. Den måste ha bildat fröställning för att avge sin aromatiska smak.

Att först koka kräftorna i bara vanligt vatten, s k dödkok, är ett annat knep. Det ger en klar och fräsch kräftlag när de slutligen kokas färdiga i kräftlagen.

Till 20 pers på en buffé med andra rätter går det åt ca 7 kilo kräftor. Koka kräftorna i omgångar sorterade i storlekar. Då riskeras inte att de blir överkokta och torra.

Så gör du:

  1. Koka upp vatten i en stor gryta.
  2. I en annan stor gryta kokas vatten, öl, salt, sockerbitar och krondill, utan stjälkar, upp.
  3. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kilo, åt gången i det kokande vattnet.
  4. Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
  5. Koka 8-10 min från det att lagen kokat upp. Låt dem kallna i lagen.

Här är ett bra recept på Västerbottenspaj – perfekt till kräftorna!

Tips på läskande fördrink – Passion Sour!

Recept från