Koka kräftor + tips på smaksättningar!

44444

Att koka kräftor är en konst och det finns massor av recept. Istället för dillfrö använder vi färsk krondill. Försök hitta dillkronor som har ­bildat fröställningar, de smakar så mycket mer. Koktiden är viktig för att kräftorna inte ska bli torra.

För 1 kilo kräftor

Ingredienser

1 kg kräftor

Kräftlag:

2,5 l vatten
1 öl
1 dl grovt salt
3 sockerbitar
3 knippa krondill rikligt, men inga stjälkar

Koka kräftor – så gör du:

  1. Koka upp vatten i en stor gryta.
  2. I en annan stor gryta kokas vatten, öl, salt, sockerbitar och krondill, utan stjälkar, upp.
  3. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kilo, åt gången i det kokande vattnet.
  4. Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
  5. Koka 8-10 min från det att lagen kokat upp. Låt dem kallna i lagen.

 

Lyckas med kräftorna – 3 bra knep

Att koka kräftor är en konst och knepen är många.

  • Ett av de viktigare är krondillen. Den måste ha bildat fröställning för att avge sin aromatiska smak.
  • Att först koka kräftorna i bara vanligt vatten, s k dödkok, är ett annat knep. Det ger en klar och fräsch kräftlag när de slutligen kokas färdiga i kräftlagen.
  • Till 20 pers på en buffé med andra rätter går det åt ca 7 kilo kräftor. Koka kräftorna i omgångar sorterade i storlekar. Då riskeras inte att de blir överkokta och torra.
Fler recept med: Kräftskiva, Skaldjur, Svenskt