Köfte – turkiska köttbullar

Recept på köfte - små turkiska köttbullar blir extra saftiga med tomatsås. Späd såsen med vatten om den blir för tjock. Det beror på tomaternas saftighet.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 750 g högrevsfärs
  • 1 gul lök - stor
  • 3 msk bladpersilja - hackad
  • 1 ägg
  • 3 msk bröd - smulat eller ­ströbröd
  • 0,75 msk tomatpuré
  • 0,75 msk paprikapuré - mild
  • 1,5 msk paprikapulver - sött
  • 0,75 tsk pul biber - eller chiliflakes
  • 0,75 tsk svartpeppar - nymald
  • 0,75 tsk spiskummin - mald
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 tsk sumak

Domatez sosu – tomatsås

  • 4 tomater - stora
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 msk paprikapuré
  • 1 msk paprikapulver - sött
  • 0,5 msk pul biber - eller starkt paprikapulver
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Tomatsås: Grovriv tomaterna på rivjärn, mät till ca 4 dl.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olja 2–3 min. Tillsätt rivna tomater, tomatpuré, paprikapuré och kryddor. Låt såsen koka utan lock 20–25 min.

  3. Turkiska köttbullar: Skala och grovriv löken. Blanda färs, lök och persilja. Tillsätt ägg, ströbröd, ­tomatpuré, paprikapuré, kryddor och salt och blanda väl.

  4. Forma färsen till små avlånga bullar. Stek dem runt om i olja ca 5 min, så att de får fin färg och är genomstekta. Strö över sumaken och servera med tomatsåsen.

Recept av Ebru Kelebek

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!