3.53.53.53.53.5

Knäckiga pepparkakor bakas utan bikarbonat, vilket gör dem extra ­knapriga och goda.

För 60 kakor:

Ingredienser

3 dl sirap, ljus
200 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg, litet
1 msk kryddnejlikor, malda
1,5 msk kanel, mald
1,5 msk ingefära, mald
1 msk kardemumma, hel, stött
1 liter vetemjöl, (600 g)

40 minuter + 6–8 minuter i ugn

Knäckiga pepparkakor – gör så här:

  1. Häll sirapen i en kastrull och låt koka ca 3 min ­under omrörning. Ta av från värmen och låt svalna.
  2. Tillsätt alla ­ingredienser och rör ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt stå svalt över natten.
  3. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Tryck ut figurer och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6–8 min, tills de fått fin färg. Låt pepparkakorna kallna på plåten.

 

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar