4.24.24.24.24.2

Knäckig äppelpaj blir knäckig och god av rårörsocker och sirap. Välj en äppelsort som är frisk och syrlig som Discovery, Rubinola eller Gravensteiner.

För 8 personer:

Ingredienser

600 g äpplen
150 g smör
2 dl rårörsocker
0,5 dl sirap, ljus
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk kanel, mald 
1 tsk ingefära, mald
1 tsk flingsalt
0,5 tsk bakpulver

Tillbehör:

lättvispad grädde eller vaniljsås

15 minuter + 30 minuter i ugn

Knäckig äppelpaj – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull med socker, sirap och grädde. Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn, mjöl, kanel, ingefära, flingsalt och bakpulver.
  2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.
    pren