4.54.54.54.54.5

Knäckebröd med sesam och anis är gott att äta med bara smör på. Kavla ut degen så tunt det bara går så får du ett knaprigt, härligt bröd att bjuda på.

För 8 bröd:

Ingredienser

25 g jäst
3 dl vatten
1 dl vetekross
1 msk sirap, ljus
1 msk anis, mald
1,5 tsk salt
2,5 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl, (240–300 g)
0,5 dl sesamfrön

30 minuter + 45 minuter jäsning + 8 minuter i ugn

Knäckebröd med sesam och anis – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Tillsätt vetekross, sirap, anis och salt. Lägg en bakduk över bunken, låt stå ca 20 min.
  2. Blanda ner rågsikten i smeten och arbeta in vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Sätt ugnen på 250°. Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i åtta bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Platta ut och kavla, antingen med kruskavel eller vanlig kavel (nagga i så fall bröden med en gaffel).
  4. Strö över sesamfröna och kavla in dem. Lägg över kakorna undan för undan på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills bröden börjar bli gyllenbruna i kanterna. Låt bröden kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Matbröd