Knäckbräck med kardemumma och choklad

Knäckbräck med kardemumma och choklad gillas av både stora och små. Stora sjok av knäck toppade med ett lager mörk choklad. För att skapa ett mönster i chokladen har vi lagt på en mönstrad plastspetsduk. När chokladen stelnat och duken tas bort har du ett vackert mönster.
Mia Öhrn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 1 krm kardemumma - nystött
  • 100 g choklad - mörk (70 %)

Gör så här

  1. Blanda smör, socker och sirap i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och koka sedan upp. Rör då och då och låt koka till 142°. Ta kastrullen från plattan och ­tillsätt kardemumman direkt.

  2. Häll snabbt ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt kallna.

  3. Smält chokladen försiktigt i mikro­n eller över vattenbad. Bred chokladen på knäcken. Lägg en plastspetsduk mot chokladen. Ställ in i kylen och låt stelna ca 1 timme.

  4. Lossa duken från chokladen och bryt knäcken i bitar. Förvara i en tättslutande burk i kylen.

Fler recept på ljuvligt julgodis

Duka upp julens gottebord med hemlagade sötsaker som garanterat gör succé. En lek med smaker som sätter krydda på julstämningen. Nedan hittar ni Maria Öhrns alla julgodis-recept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!