00000

Här har vi använt mikrovågsugn för att förkorta tiden men det går lika bra att koka knäcken på spisen.

För 40 st

Ingredienser

1 bakplåtspapper
1 msk neutral olja
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl sötmandel hackad

Knäck i mikron

  1. Blanda sirap, grädde och socker i en ugnssäker form med hög kant. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och olja det.
  2. Kör på 750 W 11-12 minuter. Passa noga om smeten vill koka över, öppna luckan omedelbart och sänk effekten. Smeten ska vara mellanbrun och temperaturen bör vara 125°. Kokar du i gryta på spisen bör temperaturen gå upp till 130°.
  3. Blanda i mandeln och häll genast upp smeten på det oljade papperet. Låt kallna och bryt i bitar med hjälp av papperet.

Video: Så gör du knäck i mikron – på bara 7 minuter!

Få till rätt temperatur

I mikron är det viktigt att använda en ganska stor ugnssäker form med hög kant (ca 2 liter) så att det inte kokar över. Har mikrovågsugnen lägre effekt än 750 W kan du behöva köra något längre tid.

Fler recept med: Bakning, Efterrätt och dessert, Jul