Knäck med hallon och hasselnötter

Knäcken ska vara fast eller hård i rumstemperatur, då lossnar den lättare från papperet. Hallon ger en fruktig och frisk smakbrytning i knäcken, och hasselnötterna gör att den smakar som nötkola.

15 minuter + 30 minuter koktid

Knäck med hallon och hasselnötter – gör så här:

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp. Sjud till 138°, ca 30 min.
  2. Ställ ut formarna på en plåt lätt smord med smör så välter de inte när de fylls. Halvera nötterna och fördela dem i formarna.
  3. Vispa ner smöret när knäcken är färdigkokt. Gör kulprov.
  4. Fyll formarna med knäcksmeten. Strö över frystorkade hallon eller hallonpulver.

Kulprov

Häll upp kallt vatten i ett glas. Droppa i ca 1 tsk av knäcksmeten. Om smeten stelnar och kan rullas till en kula är den färdig.

Recept från