Knäck – så här gör du det enkla julgodiset

Grundrecept på knäck. Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder vi olika förslag på smaksättningar som tillsätts när knäcksmeten kokat färdigt, och olika topping som strös över när knäcken är upphälld i formarna.

Koka knäck – gör så här

  1. Blanda socker, grädde, sirap och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
  2. Koka utan lock. Rör då och då tills smeten håller kulprovet för knäck, 125°. Vid 130° är knäcken mycket hård.
  3. Smörj en plåt med smör och ställ ut knäckformar då står de stadigt när knäcken hälls upp. Häll upp knäcksmeten i en liten kanna eller fördela smeten i formar med hjälp av två skedar.
  4. Strö över smaksättning innan knäcken stelnat.
  5. Förvara knäcken svalt i burk med lock.

När har knäcken kokat klart? Kulprovet:

Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan för knäck ska vara seg och ganska fast 125°-130°. Fudgekola ska istället vara lite seg och ganska mjuk, 116°.

Temperatur

När knäcksmeten har en temperatur på 124°, ta kastrullen från värmen och blanda ner mandel och valnötter.

Smaksättning

Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder vi olika förslag på smaksättningar som strös ner när knäcksmeten är upphälld.

Förslag på smaksättning:

  • Hackad pistaschmandel
  • Laktitsgranulat/pulver
  • Krossade polkagrisar
  • Rostade mandlar/valnötter

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från