44444

Grundrecept på god knäck med hackad mandel, men du kan också smaksätta och toppa din knäck på flera olika sätt när smeten kokat färdigt. Vi tipsar du hur! Använd termometer för att hålla koll på konsistensen på knäcken.

För 70 knäck

Ingredienser

Knäck

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
50 g smör

Smaksättning, välj en

1 dl cashewnötter, hackade
1 dl solroskärnor, rostade
1 dl pinjenötter, rostade
1 dl sötmandel, hackad
2 msk kakao

Koka knäck – gör så här

  1. Blanda socker, grädde, sirap och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
  2. Koka utan lock. Rör då och då tills smeten är 125 grader och håller för kulprovet (Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula.)
  3. Ta kastrullen från värmen och blanda ner mandel (om du vill ha traditionell knäck).
  4. Smörj en plåt med smör och ställ ut knäckformar då står de stadigt när knäcken hälls upp. Häll upp knäcksmeten i en liten kanna eller fördela smeten i formar med hjälp av två skedar.
  5. Smaksättning (valfritt!): Strö över valfri smaksättning innan knäcken stelnat. Ex; hackad pistaschmandel, laktitspulver, krossade polkagrisar eller rostade mandlar/valnötter.

Kulprovet

Häll några droppar av knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula.

Temperatur

122-125° mjuk kola
140-145° hårda kolor som är lite sega i mitten
160°  karamellfast knäck

När knäcksmeten har en temperatur som du vill ha, ta kastrullen från värmen och blanda ner mandel och valnötter. Håll ett extra öga på termometern när temperaturen närmar sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort!

Förvaring och hållbarhet

Förvara knäcken svalt i burk med lock. Då håller den i minst en månad.

VIDEO: Smaksätt knäcken

Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder vi olika förslag på smaksättningar som strös ner när knäcksmeten är upphälld.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

Video: Snabb knäck i micron på bara 7 minuter

Fler recept med: Godis, Jul, Julgodis