Klenäter

Klenäter serveras med fördel med vispad grädde och sylt.
Allt om Mat
Foto: Jorunn Amcoff

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 citron
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk konjak
  • 2,5 dl vetemjöl

Fritering

  • 5 dl rapsolja

Garnering

  • strösocker

Gör så här

  1. Smält smöret. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Blanda ägg, äggula, florsocker, citronskal och konjak. Tillsätt mjöl och smör och blanda ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 1 timme.

  3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk, ca 1/2 cm tjock. Skär ut kakor med en sporre, ca 2 x 8 cm. Skär ett snitt i mitten på varje kaka och vik igenom den ena degbiten.

  4. Hetta upp oljan i en gryta till 160°. Fritera kakorna, några stycken i taget, tills de fått fin färg ca 2 min. Ta upp dem med hålslev och vänd dem genast i sockret. Låt kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!