00000

Klenäter serveras med fördel med vispad grädde och sylt.

För 30 kakor:

Ingredienser

50 g smör
1 citron
1 ägg
1 äggula
0,5 dl florsocker
1 msk konjak
2,5 dl vetemjöl

Fritering:

5 dl rapsolja

Garnering:

strösocker

30 min + 1 timme i kyl

Klenäter – gör så här:

  1. Smält smöret. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
  2. Blanda ägg, äggula, florsocker, citronskal och konjak. Tillsätt mjöl och smör och blanda ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 1 timme.
  3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk, ca 1/2 cm tjock. Skär ut kakor med en sporre, ca 2 x 8 cm. Skär ett snitt i mitten på varje kaka och vik igenom den ena degbiten.
  4. Hetta upp oljan i en gryta till 160°. Fritera kakorna, några stycken i taget, tills de fått fin färg ca 2 min. Ta upp dem med hålslev och vänd dem genast i sockret. Låt kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar