Klassiskt hamburgerbröd

Klassiskt hamburgerbröd är godare än köpt hamburgerbröd. Använd gärna både svarta och vita ­sesamfrön till garnering.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2,5 dl dinkelsikt

Pensling

  • ägg

Garnering

  • sesamfrön

Gör så här

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i åtta bitar. Rulla bitarna till släta bullar, platta till dem och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna övertäckta på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!