Klassisk stek med äppel- och pepparsås

00000

Recept på klassisk stek med äppel- och pepparsås. Såsen kokas av skyn från köttet. Med potatisgnocchi och varma grönsaker till blir det en härlig söndagsmiddag.

För 8 personer

Ingredienser

1,2 kilo fransyska, hängmörad
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör
2 morötter
1 palsternacka
1 rödlök
2 timjankvistar
5 dl vin, rött

Sås:

4 dl steksky, ca
2 dl vispgrädde
3 msk äppeljuice, konc
1 msk kalvfond, konc
1 msk grönpeppar, torkad
0,5 msk soja, kinesisk
1 msk majsstärkelse, Maizena

Tillbehör:

varma grönsaker, t ex haricots verts och morötter
potatisgnocchi

30 minuter + 2 timmar i ugn

  1. Sätt ugnen på 125°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter.
  2. Skala och skiva morötter och palsternacka. Skär löken i grova bitar med skalet kvar. Lägg grönsaker och timjan runt om köttet. Häll över vin så att det når upp till halva steken. Täck med aluminiumfolie.
  3. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 58°, beräkna ca 2 timmar. Ta ut och låt köttet svalna innan det skärs i skivor.
  4. Sila stekskyn. Koka upp och tillsätt grädde, äppeljuice, fond, grönpeppar och soja. Koka ihop ca 15 min. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka ca 1 minut.
  5. Servera steken med äppelgräddsås, grönsaker och gnocchi. 

Av Anna Stegs