4.74.74.74.74.7

Nu är det dags att ta hand om alla vackra, röda lingon som dyker upp i skog och mark. Prova vår enkla klassiska lingonsylt!

För 11 dl färdig sylt

Ingredienser

1 kg lingon (ca 1,8 liter)
2 dl vatten
3 dl syltsocker
2 dl strösocker

Lingonsylt – gör så här:

  1. Rensa och skölj lingonen.
  2. Koka dem med vattnet 5–10 min. Skumma. Tillsätt sockret, lite i taget och rör tills det löst sig.
  3. Ös upp den varma sylten i rena varma glasburkar och sätt genast på locken. Förvara sylten svalt. 
    lingonsylt

    Foto: HOLGER EDSTRÖM

 

Fler recept med lingon:

Lingondricka – friskt, strävt, lite syrligt och otroligt gott! 

lingondricka

Foto: Ulrika Pousette

Marmelad med lingon, honung och lagerblad

marmelad med lingon

 

Fakta: Lingon

  • Lingon heter Vaccinium vitis-idaea på latin.
  • De röda bären mognar i augusti–september och har använts i svensk matlagning sedan urminnes tider.
  • Bären har en konserverande effekt på grund av sin höga halt av bensoesyra. Förr användes de till och med som konserveringsmedel till andra sylter och marmelader.