Klassisk laxpaté med len majonnässås

Rökt lax ger extra smak till den här patén som passar till alla festliga tillfällen. Det bästa är att den går att förbereda i god tid.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 200 g lax - kallrökt
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 4 äggvitor
  • 1 msk potatismjöl
  • 5 dl mellangrädde
  • 2 surimi - paket (à 125 g)
  • 1 dl dill - finhackad

Sås

  • 2,5 dl mellangrädde
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk dill - klippt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Garnering

  • dill
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en avlång form, ca 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.

  2. Skär den färska och rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvitor i en matberedare och mixa till en jämn massa. Blanda i potatismjöl och häll i grädden under maskinens gång.

  3. Bred ut hälften av färsen i formen. Tina och skär surimin i bitar. Blanda resten av färsen med dill och surimi. Bred blandningen över färsen i formen.

  4. Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna fylld med vatten i nedre delen av ugnen. Grädda ca 1 timme. Låt patén kallna.

  5. Majonnässås: Vispa grädden. Blanda majonnäs, dill och senap. Vänd ner grädden försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

  6. Skär patén i skivor och garnera med dill och citronklyftor. Servera med såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!