40 min + 40 min i ugnen
Lasagne – gör så här:
- Köttfärssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna rotselleri och morot. Finhacka sardellerna. Fräs lök och sardeller i olja. Tillsätt rotfrukter, färs och tomatpuré och stek tills färsen är genomstekt.
- Häll på krossade tomater och tillsätt timjanen. Låt puttra ihop utan lock ca 20 min. Krydda med salt och peppar. Sätt ugnen på 225°.
- Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Häll i mjölken. Låt koka under omrörning till en tjock ostsås, ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och rör i parmesanen. Krydda med salt och peppar.
- Varva köttfärssås, bechamel och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Skär mozzarellan i skivor och lägg den på lasagnen.
- Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt den färdiga lasagnen stå ca 10 min innan den serveras så den hinner bli lite fastare.
- Servera med sallad.
Kökstipset! Frys in i portionsbitar, perfekt i lunchlådan.
Använder du färska plattor?
Denna lasagne kan göras på både torkade och färska plattor. Med färska plattor minskas tiden i ugnen till ca 15 minuter.
Vegetarisk lasagne
Här hittar du fem goda recept på lasagne, för dig som vill äta vegetariskt!
- Snabb vegetarisk lasagne med feta och squash
- Vegetarisk lasagne med keso
- Zucchinilasagne med grillade grönsaker
- Vegetarisk lasagne med fetaost och kronärtskockshjärtan
- Vegetarisk medelhavslasagne med halloumi
Tips på rött vin till lasagne
1. Zonnebloem Shiraz 2007 (2007) 79:-
Typisk sydafrikan med mycket frukt och rök. Bra till lasagne, både kött- och vegetarisk och andra pastasåser med lite starkare smaknivå.
2. Montepulciano d’Abruzzo 2007 (2337) 56:-
Trevligt och gott rödvin för ringa penning. Frisk frukt, mjuk framtoning och lätt krydda i smaken. Perfekt till lasagne.
3. Campolieti Ripasso 2007, (6792) 85:-
Tilltalande och väl sammanhållet med fin syra, goda tanniner och drag av torkad frukt. Gott till lasagne med fetaost och rosmarin.