Klassisk lasagne – bästa receptet!

3.93.93.93.93.9

Lasagne al forno – en italiensk klassiker som blivit nästan som svensk husmanskost. Klassisk lasagne gör du med köttfärsås – bolognese och hemmagjord bechamelsås. Vill du göra större sats – bara dubbla receptet!

För 4 personer

Ingredienser

Till lasagnen:

12 lasagneplattor
250 g mozzarellaost

Köttfärssås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
1 morot
3 sardellfiléer
0.5 dl olivolja
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater (400 g)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Bechamelsås:

4 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1 dl parmesanost riven
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Tillbehör:

sallad

40 min + 40 min i ugnen

Lasagne – gör så här:

  1. Köttfärssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna rotselleri och morot. Finhacka sardellerna. Fräs lök och sardeller i olja. Tillsätt rotfrukter, färs och tomatpuré och stek tills färsen är genomstekt.
  2. Häll på krossade tomater och tillsätt timjanen. Låt puttra ihop utan lock ca 20 min. Krydda med salt och peppar. Sätt ugnen på 225°.
    lasagne-kottfars
  3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Häll i mjölken. Låt koka under omrörning till en tjock ostsås, ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och rör i parmesanen. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva köttfärssås, bechamel och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Skär mozzarellan i skivor och lägg den på lasagnen.
    lasagne-lasagneplattor
  5. Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt den färdiga lasagnen stå ca 10 min innan den serveras så den hinner bli lite fastare.
  6. Servera med sallad.

Kökstipset! Frys in i portionsbitar, perfekt i lunchlådan. 

 

Använder du färska plattor?

Denna lasagne kan göras på både torkade och färska plattor. Med färska plattor minskas tiden i ugnen till ca 15 minuter.

Vegetarisk lasagne

Här hittar du fem goda recept på lasagne, för dig som vill äta vegetariskt!

Tips på rött vin till lasagne

1. Zonnebloem Shiraz 2007 (2007) 79:-
Typisk sydafrikan med mycket frukt och rök. Bra till lasagne, både kött- och vegetarisk och andra pastasåser med lite starkare smaknivå.

2. Montepulciano d’Abruzzo 2007 (2337) 56:-
Trevligt och gott rödvin för ringa penning.  Frisk frukt, mjuk framtoning och lätt krydda i smaken. Perfekt till lasagne.

3. Campolieti Ripasso 2007, (6792) 85:-
Tilltalande och väl sammanhållet med fin syra, goda tanniner och drag av torkad frukt. Gott till lasagne med fetaost och rosmarin.

Fler recept på lasagne hittar du här: